My sweet followers:

lördag 12 december 2009

FUNDIR VELAS / LJUSGJUTNING

Tala om återvinning; först köpte jag billiga ljus i glas (på IKEA) samt dito flytljus på Åhléns och sparde det som blir kvar av stearinen när veken brunnit upp, sen diskades glasen och stearinet som är kvar smältes ner till nya ljus!! Man smälter stearinet i små bitar, vi började med det vita och fortsatte sedan med gult, rosa och svart.

Man tömmer lite stearin i botten på glaset eller behållaren och fäster veken samt låter det stelna innan man häller på mer. I en del glas blev det upp till tre olika färger; vi valde att hälla på lite stearin i taget och se så jättesnyggt det blev i genomskinliga små glas!

Mellan varven var det bara att lägga fler flagor av det återvunna stearinet i kastrullen som stod i en annan större kastrull med sjudande vatten. Varma Koftan hade till och med inhandlat en flaska vaniljessens som vi försökte parfymera stearinet med. Efter hand fylldes glasen med stearin i olika färger och så var det klart!!

Jättekul och definitivt miljövänligt med tanke på att det egentligen var använda ljus som smältes ner och nu kan återanvändas! Det enda nyköpta var veken, naturligtvis.

Este sábado fuí a mi amiga Varma Koftan llevando mis montones de restos de estearina de todas las velas prendias del invierno pasado. Ibamos a fundirlo para hacer velas nuevas! Llevé también los frasquitos en que venían varias de las velas anteriores (de IKEA) y algunos receptáculos pequeños más.
Derretimos la estearina, vertimos un poco en un vasito mojando el hilo especial y la dejamos secarse. Luego se podía echar el resto pero elegí echar de a poco para ir variando los colores. Así que hay algunas velas blancas pero la mayoría son tricolores, como lo podrán apreciar en las fotos!
¡Muy fácil y casi todo reciclado (menos el hilo)!
Saludos de La Vikinga

2 kommentarer:

  1. Vad läckert, ser så himla mysigt och vackert ut! Tack för besöket i min blogg. Rundlarna är mycket riktigt gjorda av Spellbinders nestabilities dies. ÄLSKAR dom! :)

    SvaraRadera
  2. Visst hade vi kul?! Nu har jag sparat en majsburk jag ska gjuta ljus i... hoppas jag hinner göra det denna vecka.. =)

    SvaraRadera